vineri, 26 martie 2010

Hotararile Guvernului comunist privind banii publici au fost SECRETIZATE ILEGAL


Curtea de Conturi a examinat cele 12 hotarari ale fostului Guvern comunist cu privire la alocarea mijloacelor financiare, desecretizate pana in luna februarie, si a constatat ca deciziile au fost parafate cu grif secret in mod ilegal.
“Concluzia Curtii de Conturi asupra acestui subiect este ca mijoacele publice alocate nu poarta caracter secret si s-au adoptat cu incalcarea Legii cu privire la Secretul de Stat”, a declarat, pentru StireaZilei.md, presedintele Curtii de Conturi, Ala Popescu.
Mai mult decat atat, in majoritatea cazurilor, banii au fost alocati fara indicarea clara a sursei de finantare.
“Prin hotararile secrete se alocau mijloace din Fondul de rezerva al Guvernului, din mijloacele generale acumulate la bugetul de stat, din mijloacele provenite din privatizarea obiectelor pasibile privatizarii si ulterior erau, prin rectificari, introduse in legea bugetului. Aceasta era metoda”, a precizat Popescu.
Prin hotarari secrete au fost repartizate 15,8 milioane de lei si pentru reparatia sediului Curtii de Conturi.
“Curtea de Conturi nu poate sa spuna de ce Guvernul a decis sa secretizeze aceste hotarari. Nu sunt informatii care ar constitui secret de stat, sunt informatii publice, cu atat mai mult ca achizitia publica trebuie sa fie transparenta si deschisa”, a mentionat Ala Popescu.
Banii au ajuns la Aparatul Guvernului deoarece cladirea se afla la balanta administratiei Executivului, care s-a si ocupat de lucrarile de reconstructie.
Prin alte decizii secrete, Guvernul Greceanii a impartit banii publici diferitor institutii de stat. Spre exemplu, 50 de milioane de lei au fost alocate pentru constructia tronsonului de cale ferata Giurgiulesti-Cahul, 20 de milioane - pentru constructia Portului de pasageri Giurgiulesti, 50 de milioane - pentru procurarea unui nou sediu Ambasadei Republicii Moldova in Ucraina sau 10 milioane de lei - pentru asigurarea activitatii companiei publice Teleradio-Moldova.

Curtea a examinat deciziile la solicitarea Guvernului si Parlamentului. Raportul nu a fost inca publicat, fostul Executiv avand la dispozitie 30 de zile pentru a-l contesta.

Anterior, fostul presedinte comunist, Vladimir Voronin, a declarat ca deciziile erau trecute la secret in mod legal, in conformitate cu o procedura “nebuna” - care prevede exact actele pasibile secretizarii. Totodata, liderul PCRM a spus ca actuala guvernare desecretizeaza documente selectiv, urmarind interese electorale.