luni, 21 iunie 2010

136 milioane lei pentru reconstrucţia celui mai rău drum din Republica Moldova


O porţiune de 25 km din traseul Orhei-Rezina va fi reconstruit până la data de 10 septembrie 2010. Prim-ministrul Vlad Filat, care a inspectat astăzi, 21 iunie, porţiunea de drum şi a luat cunoştinţă la faţa locului cu nivelul de desfăşurare a lucrărilor, a menţionat că pînă în 2011, va fi finisată reabilitarea întregului traseu Orhei-Rezina, cu o distanţă de 46 km.
Vlad Filat a declarat că demararea lucrărilor de reconstrucţie a drumului a devenit posibilă ca urmare a identificării mijloacelor necesare în bugetul de stat. Potrivit reprezentanţilor guvernului, pentru reabilitarea drumurilor în Republica Moldova în acest an sunt prevăzuţi peste 650 mil. lei. Pentru reconstrucţia a 25 de km de drum de pe traseul Orhei-Rezina de la bugetul de stat au fost alocate 136 mil. lei.

Turcan ramane fara fractiune.


21.06.2010
Svetlana Rusu, fostă deputată PCRM, actual membră a partidului "Moldova Unită", aderă la Partidul Democrat.
Solicitată de UNIMEDIA să-și comenteze decizia, Svetlana Rusu a declarat: "Ader la fracțiunea Partidului Democrat, deoarece consider că în această echipă voi avea posiblitatea să-mi realizez obiectivele, pe care mi le-au încredințat alegătorii când am venit în Parlament".

12.06.2010
Fostul deputat comunist si fostul ministru al Administratiei Locale in Guvernul Greceanii, Valentin Guznac adera astazi la Partidul Democrat.
Parlamentarul participa la lansarea platformei sociale a PD si spune ca sustine aceasta initiativa, motiv pentru care devine membru al acestei formatiuni.
El spune ca Vladimir Turcan, liderul Moldova Unita, alaturi de catre a parasit PCRM, este la curent cu decizia sa.
“Cu dumnealui vom conlucra, si cu formatiunea respective, in vederea solutionarii problemelor existente”, a spus Guznac, pentru StireaZilei.md.
Astfel, in grupul parlamentar al lui Turcan raman doar 4 deputati, atsfel incat mult-ravnita fractiune nu va mai putea fi constituita, in cazul in care nu vor fi acceptati alti legislatori.

vineri, 18 iunie 2010

Problema pretului la medicamente


18.06.10
Angrosistii au anuntat ca au ieftinit produsele farmeceutice. Preturile au scazut in medie de la 4% pana la 8%.
Informatia a fost confirmata pentru StireaZilei.md de catre ministrul Sanatatii, Vladimir Hotineanu, care spune ca a primit lista medicamentelor care s-au ieftinit si este vorba de marea lor majoritate.
"Este rezultatul discutiilor de la Guvern si a analizei situatiei reale", a spus Hotineanu.


31.05.10
Membrii cabinetului de ministri au aprobat astazi un sir de modificari in unele hotarari ale Guvernului, reglementari in urma carora produsele framceutice se vor ieftini, asigura premierul Vlad Filat.
Scaderea pretului se va produce dupa ce de pe medicamente vor fi scoase fasiile latente, care acum ingrasa cheltuiala pentru fiecare produs cumparat, cu cel putin 15 bani. In plus, vor aparea noi reguli de import si in ceea ce priveste adaosul comercial.
“Cu cat se vor ieftini, e greu de spus acum. Insa, este clar ca urmeaza sa avem costuri reale, si nu artificiale care au fost pana in przent. Efectul de lunga durata va fi simtit in cel mult o luna de zile”, a spus primul ministru.
“Din momentul in care vor fi publicate aceste modificari in Monitorul Oficial, o parte din efecte vor fi imediate, altele vizeaza o alta perioada, adica atunci cand ctualele stocuri vor fi epuizate si in Moldova vor ajunge noile medicamente", a explicat seful Executivului.

25.05.2010


Minus un deputat in majoritatea parlamentara


50%+1 din totalul de 101 de deputati fac de acum incolo 51. Alianta pentru Integrare Europeana a modificat, astazi, Regulamentul Legislativului.
Cu alte cuvinte, majoritatea simpla din Parlament va fi constituita din 51 de deputati si nu din 52 ca pana in prezent.
Astfel, pentru ca o sedinta sa fie declarata deliberativa in sala va fi suficienta prezenta a 51 de deputati, cu unul mai putin decat pana acum.
Modificarea a fost votata in doua lecturi, in pofida protestelor deputatilor din Partidul Moldova Unita.
Acestia sustin ca, anterior, Curtea Constitutionala a spus foarte clar ca majoritatea parlamentara inseamna 52 de deputati.
Desi cele 4 partide din Alianta pentru Integrare Europeana detin in total 53 de mandate in Parlament, sedintele sunt adesea zadarnicite, fiind suficient ca 2 dintre ei sa se imbolnaveasca sau sa plece in deplasare. De multe ori cvorumul este asigurat datorita fostilor comunisti de la Moldova Unita.

S-a micsorat pragul electoral la 4%, s-au admis blocurile.


Dupa aproape 3 ore de dezbateri, Parlamentul a modificat Codul Electoral al Republicii Moldova. Astfel, pragul de accedere in Legislativ pentru partidele politice a fost coborat de la 5 la 4 la suta. Totodata, a fost permisa constituirea blocurilor electorale.
Pentru a ajunge in Legislativ acestea vor trebui sa obtina 7% din voturile alegatorilor daca sunt constituite din 2 partide, si 9 la suta daca sunt formate din 3 sau mai multe formatiuni.
Pentru candidatii independenti pragul a ajuns de la 3% la 2%.
Totodata, deputatii au decis ca la alegeri sa fie deschise sectii de votare suplimentare in strainatate, in afara misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova. Votul de peste hotare se va desfasura o singura zi, la fel ca in tara, desi initial s-a propus ca alegerile sa aiba loc in 2 zile pentru ca sa reuseasca toti cetatenii moldoveni plecati in alte state sa ajunga la urne.
Legislatorii liberali au cerut ca fiecare candidat la functia de deputat sa cunoasca obligatoriu limba de stat. Propunerea a intampinat protestul democratilor si a fost votata doar de 25 de parlamentari liberali, liberal-democrati si cei doi de la Miscarea Actiunea Europeana.

Gumenita sub urmarire penala in legatira cu evenimentele din 7 aprilie 2009

18.06.10
Gumenită și Perju au lovit în tineri. Delegația României și Statelor Unite ale Americii, care au făcut expertiza imaginilor video filmate de pe clădirea Guvernului în noaptea de 7 spre 8 aprilie, au confirmat vinovăția lui Iacob Gumenită și Ion Perju privind implicarea în evenimentele din aprilie 2009.

Declarații în acest sens a oferit pentru UNIMEDIA, Andrei Pântea, prim-adjunct al Procurorului General al Republicii Moldova, care a specificat că în urma urmăririi penale desfășurate de experții străini, s-a confirmat, de fapt, ceea ce au constat și instanțele de judecată din Republica Moldova.


26.05.10
Procuratura Generală a finalizat urmărirea penală şi a dispus astăzi trimiterea în judecată a cauzei penale în privinţa fostului şef al poliţiei municipale Iacob Gumeniţă, transmite serviciul de presă al Procuraturii Generale. 

joi, 17 iunie 2010

Bd. Mircea cel Bătrân din capitală va fi prelungit cu 1 km


Bulevardul Mircea cel Bătrân din sectorul Ciocana al capitalei va fi prelungit, în perimetrul străzilor Ion Dumeniuc şi Bucovinei. Lucrările de construcţie al celui de-al treilea tronson al bulevardului vor dura cel mult 7 luni. Primarul asigură că drumul va fi gata mai devreme.
Potrivit primarului general, Dorin Chirtoacă, pentru construcţia segmentului de drum în perimetrul străzilor Ion Dumeniuc şi Bucovinei din bugetul municipal vor fi alocate 30 de milioane de lei. „Asta e prima sursă care va fi alocată pentru infrastructura rutieră. Sperăm că vom găsi şi celelalte surse necesare”, a spus Chirtoacă.
Bulevardul va avea 100 de metri lăţime şi 1100 de metri lungime. „Vor fi şase benzi pentru circulaţia transportului. De asemenea, acest segment de drum va fi iluminat, iar linia de troleibuz va fi prelungită până la strada Bucovinei”, a spus inginerul-şef al SA „Edilitate”, Anatolii Pozneacov.
Edilul capitalei a precizat că în prezent sunt efectuate lucrările de pregătire, iar ulterior va fi desfăşurată o licitaţie pentru companiile care vor continua lucrările de construcţie.
În total, pentru realizarea proiectului sunt necesare 70 de milioane de lei. Primul tronson al bulevardului Mircea cel Bătrân a fost dat în exploatare în anul 1989, iar cel de-al doilea – în 2003.

miercuri, 16 iunie 2010

Bilete la trenul Bucureşti-Chişinău, cu 180 de lei mai ieftine


Se ieftinesc biletele de tren pe cursa Bucureşti-Chişinău. Începând cu data de 1 iulie, un bilet de tren pe această cursă va costa cu 180 de lei mai puţin.
Potrivit Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, un bilet va putea fi cumpărat cu 400 de lei.
Menţionăm că de la 1 iunie, după o pauză de peste un an, a fost reintrodusă o garnitură de tren pe cursa Chişinău-Bucureşti. Aceasta circulă zilnic cu pornire din Chişinău la 17:10 şi cu sosire la Bucureşti la 06:46. Plecarea din Bucureşti se face la 21:30, iar sosirea la Chişinău la 10:25.

Europenii acordă 30 milioane euro pentru modernizarea serviciilor de aprovizionare cu apă şi canalizare din Moldova


Proiectul de modernizare a sistemului de aprovizionare cu apă şi canalizare din Republica Moldova va fi susţinut financiar cu 30 milioane euro, dintre care 10 milioane vor fi acordate de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), 10 milioane de la Banca Europeană de Investiţii şi 10 milioane vor fi acordate din partea Facilităţii de investiţii pentru vecinătate a Uniunii Europene. În vederea implementării acestui proiect, astăzi, 16 iunie 2010, a fost încheiat Acordul de împrumut între Republica Moldova şi BERD, semnat de ministrul Finanţelor moldovean Veaceslav Negruţa şi Thomas Maier, directorul executiv pentru Infrastructură din cadrul BERD.
Împrumutul BERD va fi oferit întreprinderilor Apă-Canal din şase localităţi angajate să implementeze reforme – Floreşti, Soroca, Hânceşti, Orhei, Leova şi Ceadâr-Lunga. Mijloacele financiare vor fi utilizate pentru modernizarea şi extinderea acestor sisteme către localităţile din împrejurimi, aproximativ 40 la număr. „Guvernul încheie acordul cu BERD, dar beneficiari vor fi nemijlocit localităţile”, a ţinut să asigure ministrul Finanţelor.

Bugetarii vor putea procura apartamente în cadrul programului „Prima Casă”


Un bloc locativ cu 300 de apartamente urmează să fie construit pe str. Ghioceilor din sectorul Buiucani pentru angajaţii din sfera bugetară. Blocul va fi construit în cadrul programului municipal „Prima casă”, într-un parteneriat public privat. Anunţul a fost făcut public astăzi, 16 iunie, de către primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă.
Potrivit primarului, prin acest program „se încearcă crearea unui mecanism prin care bugetarii atât din municipiu, cât şi de pe întreg teritoriul republicii, familiile tinere cu venituri medii, persoanele care stau de ani de zile în rând la preturile de sector pentru a primi o casă să aibă şansa de a-şi procura o locuinţă în bază de credit”.
Primăria municipiului Chişinău va întocmi un regulament prin care vor fi selectaţi beneficiarii. Prioritate li se va da celor care nu au proprietate pe teritoriul republicii sau locuinţa nu întruneşte norma sanitară de 9 metri pătraţi pentru o persoană. Pentru a participa la acest proiect este nevoie de depus un dosar la Primărie. Cerinţa de bază este ca veniturile persoanelor care vor aplica la acest proiect să se încadreze în graficul de creditare.
„Primăria oferă lotul de 40 ari gratuit, compania de construcţie va edifica blocul, băncile vor veni cu finanţarea, iar cetăţeanul va lua credit. Apartamentele vor avea o suprafaţă medie, pentru ca costul lui să fie cât mai accesibil”, a concretizat Chirtoacă.

Biserica Ortodoxă din Moldova declară deschis că se implică în politică și susține crearea unui partid politic


"Biserica Ortodoxă decide de sine stătător când, în ce forme şi cu ce scopuri să se implice în procesul politic, "faptele ne conving de necesitatea existenţei în Republica Moldova a unei forţe politice, menită să apere drepturile şi să reprezinte interesele creştinilor ortodocşi şi ale Bisericii în ansamblu", care ar "da un suflu nou în vieţii politice din ţara noastră". Aceasta este poziția Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova, expediată presei azi, 16 iunie.
În acest mod, Biserica Ortodoxă din Moldova declară deschis că se implică în politică și că susține crearea unui partid politic. Amintim că, potrivit legislației, R. Moldova este un stat laic, implicarea bisericii în politică fiind interzisă.

marți, 15 iunie 2010

VERDE pentru regimul liberalizat de vize: “Este incredibil cat de mult a reusit Moldova in cateva luni”


Dialogul privind liberalizarea regimului de vize dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana a fost, astazi, lansat oficial la Luxemburg, in cadrul Consiliului de Cooperare RM-UE.
“Este o zi foarte buna pentru Moldova, caci azi am decis sa lansam dialogul RM-UE privind liberalizarea regimului de vize, iar in partea a doua a zilei la Bruxelles va avea loc si prima runda din cadrul acestui dialog. Cred ca este momentul oportun pentru a inmana premierului Republicii Moldova termenii de referinta in acest sens, care vor fi un ghid de directionare a Moldovei pe calea obtinerii regimului liberalizat de vize”, a declarat, in conferinta de presa care a urmat, comisarul pentru Extindere si Politica Europeana de Vecinatate, Stefan Fule.
Oficialul european a mentionat ca, de la precedenta sedinta a Consiliului din decembrie 2009, Moldova a reusit sa implementeze cu succes angajamentele asumate: a lansat negocierile pe marginea Acordului de Asociere, a lansat, in martie, negocierile privind drepturile omului. Comisarul a spus ca aceasta dovedeste atasamentul Guvernului de la Chisinau fata de ideea integrarii europene.

sâmbătă, 5 iunie 2010

Declaratie. „Muruianu ne-a deposedat de apartamentul nostru, care a fost oferit lui Voronin și Morei.



A rămas fără apartament și fără bani printr-o hotărâre judecătorească, emisă de Ion Muruianu în 1999. Apartamentul pe care trebuie să-l primească, a fost transmis lui Vladimir Voronin și, ulterior, ministrului Justiției de atunci, Ion Morei. Este vorba de cazul lui Dumitru Sarov, care după semnarea unui contract cu firma de construcții „Transconstrucția” și achitarea banilor, s-a pomenit pe drumuri (vezi o copie a contractului). În schimb, Ion Muruianu a fost avansat în scurt timp de la simplu judecător în funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție.
Potrivit contractului, Sarov urma să primească cheile de la apartament îndată ce achita 30% din costul locuinței, care era de 199 355 mii lei. Însă, după ce acesta a achitat 101 mii lei (peste 50%), Ion Muruianu, fiind pe atunci un simplu judecător, a emis o hotărâre potrivit căreia apartamentul a fost transmis ministrului Justiției din 1999, Ion Morei.

vineri, 4 iunie 2010

PCRM atacă Consiliul Europei, critică alegătorii, se dezice de proteste și se pronunță pentru alegerea directă a șefului statului


Ne dezicem de acțiunile de protest de săptămâna viitoare și suntem gata să votăm în Parlament modificarea art. 78 ca președintele țării să poată fi ales direct de către populație, a declarat Vladimir Voronin, președintele PCRM, azi, 4 iunie.
"PCRM propune să nu fie cheltuit timp și mijloace financiare. PCRM este gata să susțină inițiativa de alegere directă a șefului statului și să modifice art. 78 din Constituție direct în Parlament. Vom lua decizia doar după ce vom primi garanții că Parlamentul va fi dizolvat. Ne anulăm și propriile acțiuni de protest și așteptăm reacția AIE", a mai adăugat Voronin.
Voronin a criticat dur și Consiliul Europei: "Și-a schimbat deschis propria decizie. Nu e rolul partidului nostru de a identifica cauzele unor astfel de "virajuri". Consiliul Europei ne-a scutit partidul nostru de unele responsabilități. Dacă Consiliul Europei nu se conduce de standardele sale, PCRM va acorda o susținere politică activă pentru alegerea directă a șefului statului".
Voronin a criticat și societatea pentru că își dorește alegerea directă a președintelui: "Majoritatea societății se pronunță atât pentru alegrea directă a președintelui, cât și pentru restabilirea pedepsei capitale. Pentru noi, păstrarea republicii parlamentare și alegerea președintelui de către Parlament a fost nu doar un instrument al stabilității, dar și ca o valoare democratică."

joi, 3 iunie 2010

E oficial: Referendumul va avea loc în luna septembrie, iar alegerile parlamentare anticipate și prezidențiale - în noiembrie


Referendumul va avea loc în la începutul lunii septembrie, iar alegerile parlamentare anticipate - la începutul lunii noiembrie, declară președintele interimar Mihai Ghimpu, după discuția cu Secretarul General al Consiliului Europei.
Premierul Vlad Filat a declarat că e o zi importantă pentru țara noastră, deoarece în toamnă vom avea atât alegeri parlamentare, cât și prezidențiale. "Nu mai avem dreptul să ratăm, ci să ne mișcăm solidar pentru atingerea obiectivelor noastre", a mai adăugat Filat.
Președintele PDM, Marian Lupu, a declarat că este vorba de o poziție comună a AIE și că decizie este una conformă cu standardele europene. Serafim Urechean, președinte AMN, a declarat că forțele pro-europene vor participa împreună în alegeri și vor câștiga.
Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, a declarat că în democrație există suficiente instrumente pentru a rezolva problemele politice. „R. Moldova este o țară europeană. Nicio țară nu a devenit membru al UE fără a se conforma standardelor europene. Astfel, orice acțiune pentru depășirea crizei politice și constituționale este necesară să fie conformă cu aceste standarde. Consiliul Europei este gata să ofere tot sprijinul pentru decizia adoptată de către AIE. Consiliul Europei și Comisia de la Veneția susține această poziție a AIE.”

Curtea Constituțională: Persoanele cu dublă cetățenie pot ocupa funcții publice.

03.06.2010
„Persoanele care au fost transferate la un alt loc de muncă sau eliberate din funcţie din motivul deţinerii multiplei cetăţenii sunt în drept să fie reîncadrate la locul de muncă precedent sau la un loc de muncă similar.” Declarația îi aparține Curții Constituționale, oferită ca răspuns la sesizarea ministrului Justiției Alexandru Tănase, după ce acum un an înalta curte a avut o poziție total diferită.
Curtea Constituţională declară că nu sunt temeiuri legale pentru ca să-și revizuiască hotărârea sa anterioară prin care a declarat că sunt legale restricţiile impuse persoanelor cu dublă cetățenie la ocuparea funcţiilor publice, argumentând că restricțiile respective au fost abrogate deja.

23.12.2009
Persoanele cu dubla cetăţenie vor putea deţine funcţii publice. Acesta este rezultatul modificărilor legislative operate de către Parlamentul Republicii Moldova, votate în prima şi a doua lectură, azi, 23 decembrie.
“Decizia de azi vine să scoată toate interdicţiile, pe care le au cetăţenii moldoveni pentru a ocupa funcţii publice. Este ajusarea normei legale la normele Constituţionale şi internaţionale”, a argumentat premierul Filat propunerea legislativă.
Legislaţia anterioară interzicea persoanelor cu dublă cetăţenie să deţină funcţia de deputat, dar le permite să candideze. Dacă devin deputaţi, persoanele respective urmau să decidă: sau refuză la mandat, sau iniţiază procedura de refuzare la cea de-a doua cetăţenie. Fosta guvernare şi-a motivate decizia prin faptul că funcţionarii publici, care deţin dubla cetăţenie “nu sunt patrioţi”.
În acest sens, Filat a declarat pentru presă că “nu posesia paşaportului determine gradul de patriotism”, iar interdicţiile anterioare “au fost abuzive şi au avut conotaţii politice”.
Amintim că interdicţiile de ocupare a funcţiilor publice de către persoanele cu dublă cetăţenie a fost intens criticată de fosta opoziţie, inclusiv şi de instituţiile internaţionale.

miercuri, 2 iunie 2010

Moldovenii de peste hotare vor putea obţine acte de identitate la misiunile diplomatice din ţările în care muncesc

2.06.10
De astăzi, cetăţenii moldoveni de peste hotare vor putea primi paşapoarte direct de la Ambasadele şi Consulatele Republicii Moldova

„Instrucţiunea” prevede că cetăţenii care se află în străinătate provizoriu, vor putea depune cerere de perfectare a documentelor prin intermediul misiunilor diplomatice şi consulare, în cazul în care a expirat termenul de valabilitate a paşaportului, furtului sau pierderii acestuia în străinătate. De asemenea pot realiza documentarea cu cel de-al doilea paşaport valabil, documentarea minorilor, născuţi peste hotare. 

Potrivit procedurii stabilite în „Instrucţiune”, solicitantul paşaportului va fi identificat prin actul de identitate, va depune o cerere tip la oficiul consular, la care va anexa poze în conformitate cu cerinţele stabilite pentru a fi transmise ÎS CRIS „Registru” pentru personalizare.

12.03.2010
Moldovenii de peste hotare vor putea obţine acte de identitate la misiunile diplomatice din ţările în care muncesc, transmite o știre PublikaTV. Termenul de eliberare a actelor va fi de 30 de zile, însă, în loc de 250 de lei, cât costă un paşaport, solicitanţii din străinătate vor trebui să achite în plus taxe consulare. Ministrul Dezvoltării Informaţionale, Alexandru Oleinic, a declarat pentru Publika TV că ministerul are elaborat un proiect de hotărâre în această privinţă.

marți, 1 iunie 2010

Mosia familiei Voronin se vede din cosmos

Mosia familiei Voronin se afla in cea mai scumpa zona a capitalei, in preajma lacului Valea Morilor, si se intinde pe 4 hectare de pamant, primite gratuit sau cumparate la un pret de nimic de la autoritatile locale. Cel putin asa sustine primarul capitalei, care afirma ca pe 1,3 hectare se contruieste un “palat” pentru Oleg sau Vladimir Voronin.
“Mosia familiei Voronin se vede din cosmos, in special casa pe care o construieste pe un hectar”, a declarat astazi, intr-o conferinta de presa, Dorin Chirtoaca, prezentand imagini de pe satelit cu zona respectiva.
Edilul spune ca initial o firma a lui Oleg Voronin a primit, in 1999, un teren de 66 de ari cu titlu gratuit. In 2000, o alta companie a omului de afaceri a primit in arenda 90 de ari, la pretul de 33 de mii de lei pe luna, iar in 2004 – inca 34 de ari.
In 2006, in urma licitatiei, compania Moldconstruct Market a cumparat un teren de 2,4 hectare de pe strada Ciocarliei cu 4,5 milioane de lei, pret de 10 ori mai mic decat cel de piata. Aceasta tranzactie este investigata in prezent de Centrul Anticoruptie.
Conform planului prezentat la licitatie, aici urmau sa fie construite 20 de blocuri locative, o biserica, un magazin si un loc de joaca pentru copii. In realitate au fost contruite doar 2 blocuri si 6 case.
Primarul a anuntat ca a demarat o ancheta interna pentru a stabili de ce nu a fost respectat planul si cine a aprobat un nou proiect.