miercuri, 21 aprilie 2010

Trei judecători de la CSJ ar putea fi anchetaţi de procuratură

Fostul presedinte al Curtii Supreme de Justitie, Ion Muruianu, precum si magistratii Vasile Ignat si Vasile Cherdivara risca sa fie sanctionati disciplinar pentru ca au emis o incheiere judecatoreasca ilegala. Ministrul Justitiei, Alexandru Tanase, in calitatea sa de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a dispus intentarea procedurii disciplinare in privinta celor 3 judecatori de la Curtea Supreme de Justitie.
Potrivit ministrului, completul de judecata a admis abuziv cererea de revizuire a unei decizii judecatoresti, care nu putea fi supusa nici unei cai de atac.
Tanase sustine ca “judecatorii au admis exercitarea unei cai de atac neprevazute de lege, fapt prin care au incalcat vadit si grav norme procesuale imperative”.
In acest fel, magistratii au subminat autoritatea puterii judecatoresti, sustragand dosarul de la instanta care trebuia in mod normal sa-l examineze.

Totodata, ei au lezat securitatea raporturilor civile, incalcare pentru care, anterior, Republica Moldova a fost de nenumarate ori condamnata de Curtea Europeana pentru Drepturile Omului.
Alexandru Tanase este de parere ca aceasta incalcare nu putea fi comisa decat cu buna-stiinta. Astfel, prin conduita lor, judecatorii Ion Muruianu, Vasile Ignat si Vasile Cherdivara au prejudiciat prestigiul si imaginea justitiei, discreditand sistemul judecatoresc in ansamblu.
Ministrul Justitiei a depus, pe 20 aprilie, dispozitia privind intentarea procedurii disciplinare la Consiliul Superior al Magistraturii. De asemenea, el a cerut Procuraturii Generale sa verifice existenta elementelor infractiunii in faptele savarsite de cei 3 magistrati.