marți, 13 aprilie 2010

Cauză penală în legătură cu moartea lui Țâbuleac, în aprilie 2009


Cazul lui Ion Ţâbuleac, tânărul de 22 de ani, decedat în condiţii suspecte în timpul protestelor din aprilie 2009, a ajuns din nou în vizorul procurorilor. În acest caz, procuratura municipală a declanşat o cauză penală, în cadrul căreia urmează să fie identificate şi interogate persoanele despre care s-a scris în presă că ar fi martori oculari ai reţinerii la 7 aprilie 2009 de către poliţişti, a lui Ion Ţîbuleac.
Potrivit Procuraturii Generale, în urma informaţiilor controversate care au apărut în mass-media după luna aprilie a anului trecut, la începutul lunii februarie curent procurorii au revenit la materialele privind moartea tinerilor Ion Țâbuleac, Eugen Ţapu și Maxim Caneşciev, „despre care s-a vorbit că ar fi fost victime ale evenimentelor din aprilie 2009”, se arată într-un comunicat al procuraturii.

„După cercetările medico-legale, s-a demonstrat că în cazul lui Ţapu şi Caneşciev s-au confirmat diagnosticele iniţiale, prin urmare fiind exclusă legătura de cauzalitate şi în timp a deceselor cu evenimentele de acum un an. Potrivit raportului de examinare, moartea lui Ţapu a survenit cu 2-3 săptămîni înainte de examinarea cadavrului, iar decesul lui Caneşciev a survenit în luna martie 2009”, se scrie în comunicat.
În cazul Țâbuleac însă medicii legişti au considerat că pentru stabilirea concretă a originilor leziunilor corporale este necesară investigarea medico-legală specială suplimentară, pornind și o cauză penală pe cazul decesului tânărului. Anterior, motivul invocat al decesului lui Ion Ţâbuleac a fost căderea de la înălţimea unui pilon electric.