miercuri, 10 februarie 2010

O zonă economică liberă la Bălţi

 19.02.10
O companie din Turcia intenţionează să investească 500 de mii de dolari SUA în Zona Economică Liberă "Ungheni-Business".
Este vorba de "Hizmet Group" care s-a înregistrat ieri ca rezident în această zonă.
Compania se va ocupa de fabricarea ciorapilor şi va crea 150 locuri de muncă. Materia primă va fi importată din Turcia, iar producţia finită va fi comercializată pe pieţele UE, în special în Germania.
Conform estimărilor, volumul vânzărilor nete va fi de circa 4,5 milioane de dolari SUA către anul 2012.


10.02.2010
Guvernul a aprobat o hotărâre care prevede crearea unei zone economice libere la Bălţi, în cadrul căreia vor fi disponibile până la 7 mii de locuri de muncă.
Potrivit ministrului Economiei, Valeriu Lazăr, în cadrul primelor proiecte economice se planifică investiţii de circa 25 de milioane de euro, iar volumul vânzărilor producţiei industriale se estimează la jumătate de miliard de lei.

Primul rezident al ZEL "Bălţi" este compania ÎCS "Dra Draexlmaier Automitive" SRL. Valeriu Lazăr a precizat că deja sunt mai mulţi investitori care şi-au manifestat interesul faţă de această zonă economică.
Zona va include două teritorii cu o suprafaţă totală de 11,8 ha şi are acces la calea ferată şi la drumurile de importanţă naţională şi internaţională.
În Moldova există 6 zone economice libere precum Expo-Business Chişinău, Ungheni-Business, Tvardiţa, Otaci-Business, Valkaneş, Taraclia.