joi, 25 februarie 2010

DESECRETIZARE 4: Victor Stepaniuc îi prezenta lui Vladimir Voronin "grupurile de artişti Nord, Centru şi Sud", care urmau să facă campanie electorală pentru PCRM. Din bugetul statului?


"Cu bani şi țâganii cântă şi dansează!" Aşa a scris Vladimir Voronin pe documentul secret trimis către acesta de Victor Stepaniuc, fost vice-priministru, pentru aprobarea devizului de cheltuieli a PCRM pentru campania electorală din 2009.
La finalul documentului, Victor Stepaniuc, îl roagă respectuos pe şeful statului de atunci să aprobe devizul de cheltuieli, care avea o valoare totală de peste 1,8 milioane lei, fără însă a preciza care este sursa banilor.
Potrivit unui document desecretizat astăzi de Guvern, PCRM a contractat grupuri de artişti, organizaţi sub numele de cod "Nord, Centru şi Sud", care, potrivit actelor, ar fi urmat să fie plătiţi din bugetul statului pentru a susţine concerte electorale în favoarea PCRM. În total, pentru toţi artiştii care urmau să cânte în cadrul "festivalului electoral", Stepaniuc cerea de la Vladimir Voronin aprobare pentru o sumă de peste 1,8 milioane lei.
Printre artiştii prezenţi în lista lui Stepaniuc, se numără nume precum Gheorghe Țopa, Mariana Șura, Andrei Porubin, Vitalie Dani, Natalia Gordienco, Zinaida Julea, Nelly Ciobanu, dar și alţii. Din listă nu lipseşte Lenuţa Burghilă, care cerea un onorariu de cca 60 mii lei pentru a organiza concerte în favoarea aceluiaşi partid.