vineri, 5 februarie 2010

Culmea SECRETIZARII: Numiri de soferi sau contabili doar prin coordonare secreta cu Voronin

Fostul ministru al Afacerilor Externe si Integrarii Europene, Andrei Stratan, i-a scris fostului presedinte al tarii mai multe ravase, cu titlu secret, prin care ii cerea permisiunea sa numeasca un sofer sau un contabil in functie la unele misiuni diplomatice.
O scrisoare secreta, semnata de Andrei Stratan, adresata presedintelui Voronin, suna in felul urmator: “Stimate domnule presedinte, in vederea completarii statelor de personal la misiunile diplomatice si consulatele Republicii Moldova, avem onoarea sa va propunem spre coordonare candidatura lui Alexandru X, colaborator de paza, sofer al serviciului, pentru numirea in functia de administrator-sef, intr-o anumita misiune”.

“Eu cand aud expresia ‘document secret’ mi se acutizeaza anumite simturi si devin foarte curios sa vad ce inseamna in Republica Moldova documente secrete?!”, a marturisit astazi vicepremierul Iurie Leanca.
Dupa o mica investigatie, ministrul Afacerilor Externe a primit si raspunsul la intrebarea ce inseamna documente secrete sau, cel putin, ce insemnau acestea pentru fosta conducere a institutiei.
“Sun mai multe ravase de acest gen, prin care se cere aprobarea altui sofer sau a unui contabil. Vreau sa va intreb, chiar astfel de subiecte trebuie sa fie coordonate cu Presedintia? Categoric nu! Potrivit legii si conform cutumei, astfel de probleme se afla in totalitate la discretia ministerului de Externe”, a spus Iurie Leanca.
“Oare o astfel de corespondenta trebuie sa constituie secret in Republica Moldova? Astfel de elemente au contribuit la profanarea documentelor si corespondentei secrete in Republica Moldova”, a adaugat ministrul Afacerilor Externe.
Potrivit seful diplomatiei moldovenesti, la Ministerul de Externe a fost creata o comisie speciala care va desecretiza toate documentele neintemeiat ferite de ochii lumii.