joi, 14 ianuarie 2010

Senatul României a ratificat în acestă dimineaţă acordul româno-moldovean privind micul trafic la frontieră


Senatul României a ratificat în această dimineaţă acordul româno-moldovean privind micul trafic la frontieră. Documentul a fost deja aprobat săptămâna aceasta, cu unaniminate de voturi, şi de Camera Deputaţilor.
Peste un milion două sute de mii de moldoveni vor putea călători în România fără vize, pe o perioadă de maximum trei luni. Este vorba despre locuitorii a 651 de localităţi aflate pe o rază de 30 de kilometri de graniţă. Potrivit acordului privind micul trafic la frontieră, moldovenii vor avea nevoie doar de paşaport valabil şi de un permis special. Permisele vor fi valabile între doi şi cinci ani şi vor fi eliberate de consulatele române de la Chişinău, Cahul şi Bălţi.
Ministerul moldovean de Externe susţine că eliberarea acestor permise ar putea începe în primăvară. Acordul dintre România şi Moldova a fost semnat pe 13 noiembrie 2009 la Bucureşti, de către premierii Vlad Filat şi Emil Boc. Guvernul de la Chişinău a avizat documentul o săptămână mai târziu. Acordul va intra în vigoare după ce va fi publicat în Monitorul Oficial al României.