joi, 28 ianuarie 2010

Prima vizita oficiala a presedintelui Rominiei Basescu a fost la Chisinau

Avionul presedintelui Romaniei, Traian Basescu, a aterizat in jurul orei 10:30 pe pe Aeroportul Chisinau. Basescu a fost asteptat la scara avionului de catre presedintele interimar, Mihai Ghimpu, si intampinat de o fanfara militara. Presedintele roman a pasit pe covorul rosu si a gustat din painea cu sare si vinul moldovenesc servit de trei tineri imbracati in costume populare, dar si in cojoace. Presedintele roman nu a facut declaratii pentru presa.


Presedintii Romaniei si Republicii Moldova s-au decorat, reciproc, cu cele mai inalte distinctii de stat.
Presedintele interimar Mihai Ghimpu l-a decorat pe presedintele Romaniei, Traian Basescu cu Ordinul Republicii, cea mai inalta distinctie in stat.
Presdintele interimar a mentionat ca decizia de a-l decora pe seful statului roman nu-i apartine doar lui personal, ci a fost confirmata la alegerile prezidentiale prin votul acumulat de Basescu in Moldova.
La randul sau, Traian Basescu i-a oferit lui Mihai Ghimpu Steaua Romaniei, grad de colan, cea mai mare distinctie in Romania.



Presedintele roman, Traian Basescu, a anuntat astazi la Chisinau ca Romania nu va semna niciodata Tratatul de frontiera cu Republica Moldova.
“Am discutat celebrul Tratat de frontiera, cum era numit anterior la Chisinau. Aici as vrea sa fiu extrem de deschis, Romania nu va semna niciodata un tratat care sa redefineasca frontiera dintre Romania si Republica Moldova”, a declarat Basescu, in cadrul unui briefing.
Totodata, autoritatile statului vecin sunt dispuse sa semneze un acord care sa vizeze regimul frontierei recunoscuta de Romania in 1991, dupa destramarea URSS.

Cateva sute de moldoveni l-au asteptat pe Traian Basescu la monumentul lui Stefan cel Mare, unde seful statului roman si presedintele interimar Mihai Ghimpu au depus coroane de flori. Multimea a scandat “Unire!”, “Basescu!”, “Jos hotarul de la Prut!” si “Traiasca si-nfloreasca Ardealul, Moldova si Tara Romaneasca!”.
Cunoscut in Romania ca un mare iubitor al bailor de multime, Basescu a traversat strada si s-a apropiat de moldovenii adunati sa-l vada, pentru a-i saluta. “Bine ati venit!”, ii strigau oamenii. “Bine v-am gasit!”, le raspundea presedintele roman.
La un moment dat, Traian Basescu s-a pierdut de bodyguarzi si a fost nevoit sa dea singur din coate pentru a iesi din multime. “Ajunge! Gata!”, le-a spus Mihai Ghimpu celor adunati.

Presedintele roman Traian Basescu a mers astazi la cimitirul din strada Armeneasca, unde a depus flori la mormintele mai multor personalitati remarcabile, care au cantat si au scris despre neamul romanesc. S-a oprit mai intai la mormantul inca proaspat al marelui poet Grigore Vieru, care a fost “un om cald” pentru Traian Basescu.
“Tot ce a scris Grigore Vieru ramane in suflet, pentru ca el nu a scris cu mana, a scris cu sufletul. Daca Grigore Vieru era printre cei vii, i-as fi dorit sa traiasca mult si sa-i invete pe toti, chiar si pe cei care traiesc in Romania, cum e sa-ti iubesti tara”, a spus Basescu.
Ulterior, Basescu a depus flori la locurile unde odihnesc Ion Vatamanu, Gheorghe Ghimpu, Nicolae Costin si Ion si Doina Aldea-Teodorovici.
“Ei au cantat o Romanie, au fost mari unionisti. Dar Dumnezeu le-a oferit doar zilele pe care le-au avut”, a spus Eugenia Marin, mama Doinei Aldea-Teodorovici.
“Relatia noastra cu Republica Moldova poate fi uneori mai buna din punct de vedere politic, alteori mai putin buna, cum a fost in 2008-2009. Dar relatia de suflet nu se poate schimba niciodata, nu o poate schimba niciun politician, iar romanii au sentimentul ca dincolo de Prut sunt fratii lor”, a declarat, la randul sau, Traian Basescu.