joi, 28 ianuarie 2010

Romania ofera Moldovei 100 de milioane de Euro NERAMBURSABILE

 10.02.10
 Guvernul României a aprobat astăzi ajutorul nerambursabil de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova. Ajutorul financiar fost acordat în urma angajamentelor luate de delegaţia română, condusă de preşedintele Traian Băsescu, în cadrul recentei vizite la Chişinău.
Potrivit Guvernului român, banii vor fi acordaţi eşalonat, pe parcursul a patru ani, în intervalul anilor 2010 - 2013, iar acordarea acestora va fi posibilă după negocierea şi ratificarea unui acord interguvernamental. Prima tranşă, de 25 de milioane de euro, va fi acordată Moldovei în 2010.
Ajutorul acordat Moldovei de către statul român este destinat finanţării infrastructurii, transporturilor şi educaţiei, după cum a menţionat şi preşedintele român în cadrul vizitei sle la Chişinău, la 27 ianuarie curent.

28.01.10
Romania va oferi Republicii Moldova un ajutor nerambursabil in suma de 100 de milioane de Euro. Anuntul a fost facut de catre presedintele Romaniei, Traian Basescu, aflat intr-o vizita oficiala de doua zile in Republica Moldova.
Basescu a precizat, in cadrul unui briefing, ca grantul va fi oferit in decursul a 4 ani, in patru transe a cate 25 de milioane de Euro fiecare. Banii urmeaza a fi investiti in modernizarea scolilor si dezvoltarea infrastructurii locale. Finantarea se va face in baza unui acord care urmeaza sa fie negociat in zilele urmatoare.
Basescu a mai anuntat ca Republica Moldova si Romania urmeaza sa semneze foarte rapid un document de parteneriat pentru integrarea tarii noastre in Uniunea Europeana.

Potrivit presedintelui roman, acest parteneriat “va grabi procesul, astfel incat Republica Moldova sa poata fi inclusa in grupul de tari din Balcanii de Vest din punct de vedere al accesului catre UE si resursele comunitatii”.
Seful statului vecin a mai spus ca Acordul privind micul trafic de frontiera va fi pus in aplicare cel tarziu pana la finele lunii martie. Documentul a intrat deja in vigoare, insa este nevoie de timp pentru a fi pregatite permisele de mic trafic si deschise consulatele romane de la Balti si Cahul.
Totodata, pana la finele anului 2010 urmeaza a fi deschise doua linii electrice, Falciu-Gotesti si Suceava-Balti, care vor permite conectarea Republicii Moldova la sistemul energetic al Romaniei si, implicit, la cel European.
De asemenea, urmeaza a fi pus in aplicare un proiect de interconectare a sistemului de transport de gaze Drochia-Ungheni-Iasi.