marți, 12 ianuarie 2010

Judecători implicați în cauzele "7 aprilie" au rămas fără împuterniciri

 02.02.10
Mihail Drosu, judecător de instrucție la Judecătoria Buiucani a fost eliberat din funcție pentru că a fost implicat în evenimentele din aprilie 2009. Preşedintele interimar al țării, Mihai Ghimpu, a semnat decretul privind eliberarea lui Drosu din funcţie, în baza cererii de demisie.
Anterior, Consiliul Superior al Magistraturii a decis să nu prelungească mandatul de judecător pe numele lui Mihail Drosu, care a fost implicat în audierea cauzelor din 7 aprilie în incinta Comisariatului general de poliţie.

 12.01.10
Doi judecători implicați în cauzele "7 aprilie" au rămas fără împuterniciri. Decizia a fost luată astăzi de Consiliul Superior al Magistraturii, care a respins prelungirea funcţiei de judecător pentru doi judecători implicaţi în audierea cauzelor din 7 aprilie. Cei 2 au participat la judecarea cauzelor din 7 aprilie în incinta Comisariatului General de Poliţie.

"Judecarea cauzelor în asemenea spaţii reprezintă o gravă încălcare a Constituţiei şi a Codului de procedură penală şi vine în contradicţie cu articolul 6 din Convenţia Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale, care garantează dreptul la un proces echitabil", se precizează într-un comunicat de presă difuzat de Ministerul Justiției.
Este vorba de Drosu Mihail, judecător la Judecătoria Buiucani, şi Crutco Sergiu, judecător la Judecătoria Centru din Chişinău, cărora le expiră împuternicirile de judecător la 2 februarie şi, respectiv, la 16 martie 2010.
În conformitate cu articolul 11 din Legea cu privire la statutul judecătorului, cei doi judecători au fost numiţi în funcţie de judecători pe un termen iniţial de 5 ani de către Preşedintele Republicii Moldova la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii.