joi, 28 ianuarie 2010

DESECRETIZARE la Procuratura: Sute de dosare au fost intentate la comanda Presedintiei, Guvernului si Consiliului Suprem de Securitate


Procuratura Generala va desecretiza si va face publice o serie de ordine prin care fosta conducere a tarii a dat indicatii procurorilor sa deschida dosare penale. Potrivit Procurorului General, Valeriu Zubco, in ultimii 8 ani, institutia a primit sute de astfel de ordine secrete.
“S-a facut o totalizare a corespondentei acumulate in perioada de 8 ani, iar acum se analizeaza fiecare caz in parte cand au venit indicatii cu griful secret de la factori de decizie de pornire a cauzelor penale”, a declarat astazi Zubco, intr-o conferinta de presa.
Procurorul General a precizat ca indicatiile au venit de la Presedintie, de la Guvern si de la Consiliul Suprem de Securitate, iar numarul lor este “de ordinul sutelor”.
“Au fost foarte multe astfel de comenzi. La moment, numarul petitiilor la Procuratura s-a redus cu 25 la suta doar pentru ca nu sunt astfel de indicatii”, a spus Zubco.
Procuratura Generala va crea o comisie, care va examina aceste documente, care ulterior vor fi desecretizate si facute publice.
De asemenea, Valeriu Zubco a mentionat ca procurorii investigheaza foarte multe plangeri si interpelari ce tin de familia fostului presedinte, Vladimir Voronin.

Recent, procurorii au facut o expertiza la fata locului in cauza firmei Biotex-Com, care este cercetata de Procuratura Anticoruptie. Este vorba de 700 de hectare de padure din satele Tiganca si Rotunda transmise ilegal in arenda de catre Agentia Moldsilva acestei firme - unul din principalii actionari ai bancii FinComBanc, unde Oleg Voronin este presedinte al Consiliului de Administrare.
Totodata, Zubco sustine ca de la venirea sa in functie nu a fost dat afara niciun procuror care a indeplinit comenzi politice. Si asta pentru ca aceste decizii ar fi fost contestate si anulate in instanta de judecata.
Procurorii cu pricina nu vor scapa insa basma curata, promite Valeriu Zubco. Exista deja cateva incheieri cu privire la incalcari disciplinare, care vor fi analizate de catre Consiliul Suprem al Procurorilor, organ de autoadministrare recent creat, iar ulterior vor fi prezentate spre semnare Procurorului General.
Potrivit legislatiei, consiliul poate examina doar incalcarile din ultimele 6 luni, astfel incat procurorii care au deschis dosare in luna aprilie nu vor putea fi sanctionati.
Dupa schimbarea conducerii Procuraturii Generale, si-au dat demisia 80 de persoane, din diverse motive.